I september 2023 introduserte Google en viktig kjerneoppdatering kalt «Helpful Content Update». Denne oppdateringen bringer flere endringer i måten nettsteder rangeres på, med spesielt fokus på kvalitetsinnhold.

Google kjerneoppdateringer – hva er det egentlig? Hvis du jobber med søkemotoroptimalisering (SEO) eller eier et nettsted, har du sikkert hørt om Googles kjerneoppdateringer og hvordan de kan påvirke rangeringene i søkeresultatene. Her er høydepunktene fra «Helpful Content Update»: 

Google logo
 1. Mildere holdning til AI-generert innhold: Oppdateringen er mer fleksibel med innhold generert av kunstig intelligens. Tidligere prioriterte Googles «Helpful Content»-system innhold skapt av mennesker. Denne veiledningen er nå fjernet, noe som signaliserer en endring i Googles holdning til AI-innhold.
 2. Strengere regler for tredjepartsinnhold: Nettsteder oppfordres til å være varsomme med tredjepartsinnhold på sine domener eller underdomener. Google har lagt til en ny seksjon i sin veiledning som råder nettsteder til å blokkere tredjepartsinnhold fra indeksering hvis det ikke er relevant for hovednettstedets formål eller hvis det ikke ble opprettet under nøye tilsyn.
 3. Nye advarsler: Google advarer mot falske oppdateringer av sider og forfalskning av friskhet. Dette inkluderer å endre datoer på sider for å få dem til å virke ferskere enn de faktisk er, eller å legge til mye nytt innhold primært for å forbedre søkerangeringen.
 4. Veiledning for gjenoppretting: Råd gis til de som har mistet trafikk på grunn av oppdateringen, med tips om hvordan man kan gjenopprette. Google anbefaler å identifisere og fjerne eller erstatte innhold som ikke anses som nyttig.

For å tilpasse seg disse endringene, anbefales nettstedseiere å gjennomgå og oppdatere innholdet sitt for å sikre at det følger Googles nye retningslinjer. Det er også viktig å overvåke trafikken til nettstedet for eventuelle endringer som følge av denne oppdateringen.

 

Robot AI

Gary Illyes fra Google diskuterte oppdateringen og la vekt på det han kalte mikronettsteder. Han forklarte at mange rapporterte slike nettsteder som de følte ikke burde ha blitt rangert. Gary påpekte at noen nettsteder «leier ut» sine underdomener eller underkataloger til tredjeparter, ofte uten tilsyn over innholdet som er vert på disse nye, generelt lavkvalitets mikronettstedene.

Videre ble det stilt et spørsmål om tredjepartsinnhold på hovednettstedet eller en underdomene kan inkluderes som en del av de nettstedsvide signalene som Google bruker. Gary Illyes svarte at noen signaler er på URL-nivå, andre på mønster, vert eller domene.

Til slutt la Google til ny veiledning om hvordan man kan komme seg etter en «Helpful Content Update». Den nye veiledningen anbefaler å identifisere unyttig innhold og fjerne eller erstatte det.

Les mer: https://www.searchenginejournal.com/google-september-2023-helpful-content-update-changes-to-the-algorithm/496454/

 

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

 1. Hva betyr «Helpful Content Update» for mitt nettsted?

  Denne oppdateringen fokuserer på å fremme kvalitetsinnhold og redusere synligheten av innhold som ikke anses som nyttig i Googles søk.

 2. Jeg bruker AI for å generere innhold. Vil dette påvirke rangeringen min?

  Tidligere prioriterte Google innhold skapt av mennesker. Med denne oppdateringen har Google blitt mer åpen for AI-generert innhold, noe som kan være positivt for nettsteder som bruker AI-verktøy.

 3. Jeg har tredjepartsinnhold på mitt nettsted. Hva bør jeg være oppmerksom på?

  Google oppfordrer nettsteder til å være forsiktige med tredjepartsinnhold, spesielt hvis det ikke er relevant for hovednettstedets formål eller hvis det ikke ble opprettet under nøye tilsyn. Det kan være lurt å vurdere å blokkere slikt innhold fra indeksering.

 4. Hva om jeg mister trafikk etter denne oppdateringen?

  Google har lagt til veiledning for de som opplever trafikkfall etter oppdateringen. Det anbefales å identifisere og fjerne eller erstatte innhold som ikke anses som nyttig.

 5. Er det noen spesifikke advarsler jeg bør være klar over?

  Ja, Google advarer mot å forfalske «friskhet» ved å endre datoer på sider uten vesentlige endringer i innholdet, eller ved å legge til mye nytt innhold primært for å forbedre søkerangeringen.

 6. Hva bør jeg gjøre for å sikre at nettstedet mitt er i tråd med Googles nye retningslinjer?

  Det anbefales å gjennomgå og oppdatere innholdet ditt for å sikre at det følger Googles nye retningslinjer. Overvåk også trafikken til nettstedet ditt for eventuelle endringer som følge av oppdateringen.

 7. Hva sa Google om mikronettsteder?

  Gary Illyes fra Google påpekte at noen nettsteder «leier ut» sine underdomener til tredjeparter, ofte uten tilsyn over innholdet. Dette kan påvirke rangeringen negativt, spesielt hvis innholdet er av lav kvalitet.